yazan: Şadi Evren ŞEKER

paket değişmeli (packet switched)
kullanılan ağlarda kesişim noktalarında paketlerin güzergah seçmeleri için yol gösteren aletlerdir. Basitçe yol ayrımlarında yönlendirme yaparak paketlerin ulaşacakları noktalara daha hızlı ulaşmalarını hedeflerler. Aslında yönlendiriciler basit birer bilgisayardırlar ve üzerlerinde birer işletim sistemi yüklüdür. Genelde bu işletim sistemi sadece yönlendirme amacıyla yazılmış ve daha hızlı çalışması için diğer bütün özellikleri kaldırılmıştır.
Yönlendiriciler doğası gereği birden fazla ağ arayüzüne (network interface) sahiptirler ve bu arayüzler arasında yönelndirme işlemi yaparlar. Bu arayüzlerin baktığı ağlara alt ağ (subnet) adı verilir ve amaç bu ağlar arasında gidip gelen paketlere yönlendirme yapmaktır. Temel olarak bir yönlnedirici kendi ağında dolaşan paketler için yönlendirme yapmaz bu paketleri o ağda bırakır, böylelikle ağ trafiğini azaltmış olur.
Bir yönlendirici internet protokolü seviyesinde IP adreslerine bakarak yönlendirme yapar. Yani TCP/IP protokolünde 3. seviye olan ağ katmanına (network layer) kadar paketleri açarak yönlendirme yapar.
{bu konu ileride daha detaylı anlatılmalıdır}

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir