Anahtar Beyazlatma (Key Whitening)

Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Şifreleme yöntemlerinde kaba kuvvet (brute force) saldırısının güçleştirilmesi için uygulanan yaklaşımlardan birisidir. Buna göre blok şifreleme yönteminde ilk bloktan önce ve son bloktan sonra mesaj ile anahtarın özel veyası (exclusive or) alınarak sistem karmaşıklığı arttırılır.

İlk kullanıldığı algoritmalardan birisi olan DES-X algoritmasında klasik DES algoritmasında kullanılan 56 bit’lik anahtardan farklı olarak iki farklı 64 bit uzunluğunda anahtar kullanılmaktadır.

DES-X keywhitening anahtar beyazlatma

Anahtar beyazlatmasını DES-X üzerindeki kullanımı yukarıdaki şekilde tasvir edilmiştir.

Bu yazıyı beğendiyseniz, başkalarının da ilgisini çekebilirsiniz:


64 views

Leave a Reply


altı - 5 =

Benzer Yazılar:

Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Anahtar Beyazlatma (Key Whitening)' isimli yazı 07 Jun 2008 tarihinde, saat: 15:35 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam64 defa okunmuştur.

Benzer yazıları Bilgisayar Kavramları, Veri Güvenliği(Cryptography) kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


Category: Bilgisayar Kavramları, Veri Güvenliği(Cryptography)