Alfabe (Abece, Alphabet)


Yazan: Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar bilimlerinde kullanılan ve yazıları ifade etmeye yarayan sembollerden oluşmuş kümelere verilen isimdir. Buna göre bir dildeki olası bütün semboller kullanılarak oluşturulan alfabeler kullanılarak metinlerin elde edilmesi mümkündür.

Bilgisayar bilimlerindeki alfabelerde bulunan semboller sınırlı sayıda kabul edilmiştir. Örneğin aşağıda çeşitli semboller içeren alfabe örnekleri verilmiştir:

1 = {0,1}

2 = {a,b,c,d,e,f}

Örneğin yukarıdaki ∑1 alfabesi “0″ ve “1″ sayılarını birer sembol olarak kabul etmiştir ve bu semboller dışındaki semboller bu alfabede tanımlı değildir.

Alfabeler kullanılarak elde edilen  dizgiler (string) w harfi ile ifade edilir.Buna göre örneğin w=”debdebe”dizgisi ∑2 üzerinde tanımlı bir dizgidir.

Bir dizginin boyutu |w| işareti ile gösterilir ve o dizgideki harf sayısına eşittir. Örneğin yukarıda verilen w=”debdebe” dizgisi için |w| = 7 olarak kabul edilir. Bir dizginin içeriği boş olması durumunda ise |w|=0 olarak kabul edilir.


« Sembol (Harf, İşaret, Symbol)   |   Dizgi (String) »



Yorumlar

Kullanıcı girişi yaparak ya da zorunlu olan * alanlarını doldurarak yorum yapabilirsiniz.

İsminiz *

Email adresiniz *

Web siteniz

Mesajınızı buraya yazabilirsiniz:

Toplam 3 yorum var.

  1. Alt Dizgi (Substring) : bilgisayar.kavramlari.com | 02 Aug 2008, 01:36

    [...] dilde tanımlı olan ve o dildeki alfabenin üyesi olan semboller ile üretilmiş her dizginin alt dizgisi olabilir. Alt dizgi o dizginin [...]

  2. volkan | 03 Sep 2009, 23:34

    attıgınız maili okudum ama sadfece istedıgım bılgısayar komutlarını ben vermem pc benıııııım komutum dısın da hiç bir program yada baska bırkullanıcının kullan ması yanıkı su pc nin eli kolu olsa onları ben kullanacam sadece pc nın kurulurken yazılan alfabesı komutları han gı alfabeyle kuruldu istedıgım bu yanıkı belkı ben de pc kurmak istıyormuşum gibi düşünün pc kuracam ama komutlarda ne alfabesı kullanıldı onu ve alfabeyi istiorum bırkac ornek vermişpsiniz ama ben tumunu istiom hangısı hangı turkce harfe denk tır onu istıom

  3. Şadi Evren ŞEKER | 04 Sep 2009, 09:49

    Tam olarak yazdıklarınızı anlayamadım ancak sanırım ASCII tablosunu kastediyorsunuz.
    Sizin için bu başlıkla yeni bir yazı ekledim aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:
    ASCII Tablosu

    Umarım yardımcı olur.
    Başarılar.

Bu Yazı Hakkında

Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Alfabe (Abece, Alphabet)' isimli yazı 02 Aug 2008 tarihinde, saat: 01:26 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam 935 defa okunmuştur.

Benzer yazıları Automata (otomatlar, özdevinirler), Bilgisayar Kavramları, Programlama Dilleri kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


Yazarın Kitabı

Bu yazının yazarı Şadi Evren ŞEKER'in son çıkan kitabı "Programlama ve Veri Yapılarına giriş (C, C++ ve JAVA ile)" hakkında bilgi almak için Buraya tıklayabilirsiniz.
Eklenen Son Yazılar
Yapılan Son Yorumlar
Yakın Yazılar
Bağlantılar