Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayarların en önemli parçalarından birisidir. Özel bazı bilgisayarları dikkate alamazsak gündelik hayatta karşılaşılabilecek hemen her bilgisayarda bulunması gereken bir donanım parçasıdır. Birincil bellek (primary memory) ismi de verilen rasgele erişilebilir belleğin temel fonksiyonu işlemcinin (Merkezi işlem birimi ( Central processing unit (CPU)) program çalıştırırken geçici olarak verileri sakladığı ve sırası geldikçe bu verileri kullandığı alan olmasıdır.

Buna göre bir işlemci (CPU) çok basit toplama çıkarma seviyesinde işlemler yaparak programları çalıştırır. Komplike bir programın ise bu nevi basit işlemlere indirgenmesi mümkün olsa da bu indirgenme sonucunda çok sayıda işlemin yapılması gerekir. İşte CPU anlık olarak bu işlemlerden sadece birisini yapabilir. Geri kalan işlemler ise sırasını beklemek ve bu sırada bi yerde saklanmak zorundadır.

Kısaca bilgisayarda çalışan her programın CPU’da çalışmak için bekletildiği ve o ana kadar çalışması sonucunda biriken verilerinin saklandığı hafıza ünitesidir.

Disklere göre daha hızlı (ve dolayısıyla daha pahalı) olan veri ünitelerinin içinde bulunan bilgiler elektrik kesilmesi sonucu kaybolur. Bu yüzden ikincil hafıza (secondary memory) ismi verilen sabit disklere (hard discs) her zaman ihtiyaç vardır ve bilgisayarın kapanıp açılması sonucu verilerin korunması için ramdeki bilgiler diske yazılabilir.

Çok uzun süredir RAM’de bulunan verilerin elektrik kesintisinden sonra da hafızada kalması için üzerinde çalışılan ve çok uzun süredir bir ürün olarak alınabilen non-volatile (geçici olmayan) hafızalar ne yazık ki fiyatları yüzünden son kullanıcının alabileceği seviyelerde henüz değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir