Yazan : Şadi Evren ŞEKER

İşletim sistemlerinde aynı anda birden fazla işin çalışıyormuş gibi yapılması için kullanılan bir sıradır. Buna göre bilgisayarın işlemcisinde anlık olarak sadece bir tane işlem çalışabilir. Ama işletim sistemi sanki birden fazla işlem çalışıyormuş gibi gelen yeni çalıştırma taleplerine olumlu cevap verir.

Bunun sonucu olarak onlarca program açılabilir ama problem CPU’da tek işlemin çalışmasıdır. Bu problem de CPU’ya işlemlerin sırasıyla verilerek çalıştırılması şeklinde çözülür. Sonuçta işlemci oldukça hızlıdır ve yeterince hızlı çalışırsa bütün işlemleri sırayla çözerek kullanıcının birden fazla program talebini karşılayabilir.

Bu sırada çalışan programların işlemciye yollanmalarının bir sıraya sokulması gerekir. Örneğin 10 programdan bir tanesi işlemciyi meşgul ederken diğerleri çalışamaz ve şayet bu işgal çok uzun sürerse diğer 9 program çalışamadan bekler. dolayısıyla bu 10 programın hangisinin işlemcide çalışacağını belirleyen işlemci zamanlama algoritmalarına ihtiyaç duyulur.  Bu algoritmalar da anlık olarak işlemcide çalışmayan ama hafızaya yüklenmiş ve sanki çalışıyormuş gibi olan programları bir veri yapısında tutmaya ihtiyaç duyarlar.

İşte CPU’da çalışmayan ama hafızaya yüklenmiş ve sanki çalışıyormuş gibi kullanıcıya gösterilen ve işletim sistemi açısından çalışan bu programların CPU için sıra bekledikleri yerin adı bekleme sırası (ready queue)’dur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir