Round Robin

Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bir zamanlama (scheduling) algoritmasıdır. Özellikle işletim sistemi tasarımında işlemcinin (CPU) zamanlamasında kullanılan meşhur algoritmalardan birisidir. Bu algoritmaya göre sırası gelen işlem, işlemcide işi bitmese bile belirli bir zaman biriminden sonra (time quadrant) işlemciyi terk etmek zorundadır.

Bu sayed işletim sisteminde kıtlık (Starvation) olma ihtimali kalmaz. Çünkü hiç bir zaman bir işlemin CPU’yu alıp diğer işlemlere sıra gelmesini engellemesi mümkün olmaz.

Örneğin aşağıda süreleri verilen işlemlerin aynı anda bekleme sırasına (Ready queue) geldiğini düşünelim ve round robin algoritmasına göre nasıl bir sıra ile çalıştırılacağına bakalım.

İşlem

CPU Zamanı

A

10

B

15

C

7

Yukarıda verilen bu işlemlerin Round Robin algoritmasına göre CPU’da çalışma süreleri ve sırasıyla CPU’da yer değiştirmeleri (context switch)  aşağıda verilmiştir:

Zaman

İşlem

Çalışma

Kalan

0

A

3

7

3

B

3

12

6

C

3

4

9

A

3

4

12

B

3

9

15

C

3

1

18

A

3

1

21

B

3

6

24

C

1

0

25

A

1

0

26

B

3

3

29

B

3

0

Bu yazıyı beğendiyseniz, başkalarının da ilgisini çekebilirsiniz:


1,184 views

5 responses to “Round Robin”
  1. önder says:

    sadece teşekkür ederim saol:):)

  2. TUĞBA says:

    iyi günler. SPF schedulingi koymanız mümkünmü?

  3. SPF (shortest process first) zamanlaması zaten sitede SJF (shortest job first) zamanlaması olarak yayınlanmıştır. Bağlantısı aşağıdadır:
    http://www.bilgisayarkavramlari.com/2008/11/19/en-kisa-is-ilk-shortest-job-first/
    başarılar

  4. yusuf says:

    Şadi Bey Merhaba;
    Bu problemin ortalama zamanını hesaplamasını nasıl yapıyoruz?

  5. sanırım işlemci zamanlamasını soruyorsunuz, aşağıdaki bağlantıya bir bakın eksik / anlaşılmayan birşey olursa ve yazarsanız sevinirim cevaplamaya çalışırım.

    http://www.bilgisayarkavramlari.com/2010/03/20/islemci-zamanlari-cpu-timing/

    başarılar

Leave a Reply


+ beş = 8

Benzer Yazılar:

Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Round Robin' isimli yazı 19 Nov 2008 tarihinde, saat: 15:29 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam1,184 defa okunmuştur.

Benzer yazıları işletim sistemleri kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


Category: işletim sistemleri