Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Matematiksel olarak rastgele üretilen sayıların belirli bir düzen içerisinde olması durumudur. Dağılım grafiği aşağıdaki şekilde beklenir:

Yukarıdaki şekilde bir uniform dağılımın grafiği verilmiştir. Buna göre dağılımda yer alan sayı aralığı a ve b sayıları arasında yer almaktadır.

Basit bir ifade ile örneğin bir bilgisayarda üretilen gürültünün veya rastgele sayıların uniform dağılımda olması demek bütün değerlerin a ile b arasında eşit dağılması demektir. Bu durum aşağıdaki örnekte daha net görülmektedir:

Yukarıdaki ilk resimde sürekli (continous) bir dağılım varken hemen yukarıdaki ikinci resimde kesikli (discrete) bir dağılım söz konusudur. Bilgisayar bilimlerinde kullanılan tahmin edileceği üzere daha çok kesikli olan dağılımdır.  Yani verilen a ve b aralığındaki her sayı için bir karşılık üretilmekte ve bu üretilen karşılıkların miktarı birbiri ile aynı olmaktadır.

Örneğin bir resimdeki histogramın çıkarılması sonucu bütün resmin verilen aralıktaki renk kodlarından aynı miktarda alması veya bir ağ iletişimi sırasında sinya üzerinde oluşan gürültünün sinyalin aynı aralığında aynı miktarda uygulanması gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir