A-Hafızalama (A-Buffer)

Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar grafiklerinde birden fazla yüzün aynı nokta üzerine görüntüsünün düşmesi (projection) durumunda hangi yüzün görüntüleneceğine karar vermekte kullanılan yöntemdir. Derinlik hafızalama yönteminin şeffaf yüzleri göstermedeki yetersizliği üzerine geliştirilmiştir. Buradaki amaç bir noktadan bakıldığında birden fazla yüzün görünmesi halinde nasıl bir görüntü oluşturulacağını belirlemektir.

A-Hafızalama yöntemi veri yapısı olarak bağlı liste (linked list) kullanır. Listenin her düğümünde (node) aşağıdaki şekilde 2 bilgi tutulur :

derinlik | yüzey bilgisi

Bu düğümler birbirine bağlanırlar ve sonuçta yukarıdaki veri aşağıdaki bilgiler içermiş olur:

Derinlik :

Yüzey Bilgisi:

Yukarıdaki bu iki bilgiyi tutan bağlı liste sayesinde örneğin aşağıdaki şekilde gösterilen iki yüzey aynı anda görüntülenebilmektedir :

Yukarıdaki şekillerde kesişim noktasında şeffaf olan ve yakın olan şeklin arkadaki şekli engellememesi beklenmektedir. Bu durumda bu noktada iki şeklin bilgisi de tutulmalıdır.

Bu yazıyı beğendiyseniz, başkalarının da ilgisini çekebilirsiniz:


58 views

Leave a Reply


- altı = 0

Benzer Yazılar:

Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'A-Hafızalama (A-Buffer)' isimli yazı 16 Dec 2008 tarihinde, saat: 06:45 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam58 defa okunmuştur.

Benzer yazıları Bilgisayar Grafiği (Computer Graphics) kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


Category: Bilgisayar Grafiği (Computer Graphics)