• Bağış
  • Fark İşlemi (Difference Operator)

    Yazan : Şadi Evren ŞEKER

    Kümelerde ve ilişkisel cebir (Relational algebra) iki kümenin farklı elemanlarını bulmak için kullanılır. Farklı elemanlarının bulunacağı küme önce yazılır. Dolayısıyla işlemin yer değiştirme özelliği (commutativity) bulunmaz.

    Örneğin aşağıda T1 ve T2 isimli iki ayrı küme verilmiş olsun:

    T1 tablosu:

    İsim Soyisim Yaş Melsek
    Şadi Evren ŞEKER 30 Bilgisayar Müh.
    Ali Baba 50 Tüccar
    Veli Demir 20 Öğrenci
    Cem Yıldız 40 Programcı

    T2 tablosu:

    İsim Soyisim Yaş Melsek
    Ahmet Yıldız 15 Öğrenci
    Ali Baba 50 Tüccar
    Ayşe Demir 35 Tasarımcı
    Cem Yıldız 40 Programcı

    Yukarıdaki iki kümenin kesişimi T1-T2 aşağıdaki 2 satırdır:

    İsim Soyisim Yaş Melsek
    Şadi Evren ŞEKER 30 Bilgisayar Müh.
    Veli Demir 20 Öğrenci

    Benzer Yazılar:

    Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Fark İşlemi (Difference Operator)' isimli yazı 14 Jan 2009 tarihinde, saat: 17:20 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam 968 defa okunmuştur.

    Benzer yazıları Bilgisayar Matematiği, Veri Tabanı (Database) kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


    Category: Bilgisayar Matematiği, Veri Tabanı (Database)
    2 responses to “Fark İşlemi (Difference Operator)”
    1. Anonymous says:

      T1-T2 de Ayşenin olduğu raw da olması gerekmiyomu

    2. Şadi Evren ŞEKER says:

      T1-T2 işleminden sonra T1′de olup T2′de olmayanlar çıkar. Dolayısıyla Ayşenin olduğu satır (Row) T1′de bulunmadığından dolayı sonuçta gösterilmez.

    Leave a Reply