Yazan: Sadi Evren SEKER

Desktop

Windows’un ana ekrani Desktop(Masaustu) olarak isimlendirilir. En onemli bilesenleri asagida gosterilmistir:

Start Button (Baslangic Butonu)

Bilgisayarda bulunan butun program ve dosyalara ulasmamizi saglayan en onemli butondur. Baslangic Menusu’nu acmak, bilgisayari kapatmak, bilgisayardaki programlara erismek ve bilgisayarimizdaki ayarlari yapmak icin kullanilir.

My Computer (Bilgisayarim)

Alternatif olarak, bilgisayarimizdaki dosya ve programlara erismeye yarayan icon (simge)dir.

Recycle Bin (Geri Donusum kutusu)

Bu simge sayesinde silinmis olan butun dosyalara erisilebilir. Yanlislikla silinen dosyalar geri getirilebilir.

Taskbar (Gorev – Uygulama Cubugu)

Calismakta olan uygulamalarin basliklarinin goruntulendigi cubuktur. Bilgisayarimizda birden fazla uygulama calistirabiliriz ve bu cubuk uzerinde bos bir yerde sag tusa basarak cikan menuden bu uygulamalari dizebiliriz.

Shutdown (Bilgisayari Kapat)

Bilgisayarimizi kapatmaya, yeniden baslatmaya, veya o anda bilgisayarda bulunan kullaniciyi degistirmeye yarayan ekrandir.




Title Bar(Baslik cubugu)

Pencerelerin en ustunde genelde mavi renkli olan cubuga baslik cubugu denir. Baslik cubugunda o anda calisan uygulamanin basligi yer alir. Baslik cubugunun en saginda 3 adet buton bulunur. Ilk buton pencereyi kucultmeye, ikincisi buyultmeye veya orjinal boyutlara geri dondurmeye. Ucuncusu ise pencereyi kapatmaya yarar.

The Mouse (Fare)

Farenin genelde kullanildigi ozellikler asagidaki tabloda listelenmistir.

Sol Tiklama- Tek Tiklama

Fareyi herhangi bir nesne uzerine getirip secmek icin tek tiklayin.

Sol tus ile cift tiklama

Fareyi herhangi bir nesne uzerine getirip hizlica cift tiklayin. Bu genelde bir programi, dosyayi veya klasoru acmak icin kullanilir.

Sag Tiklama

Fareyi herhangi bir nesne uzerine getirip sag tus ile tek tiklayin. Bu ozellik genelde tiklanilan nesnenin kisayol menusunu acmak icin kullanilir.

Surukle

Fareyi basili tutup, fareyi hareket ettirmeye denilir. Genelde birden fazla nesneyi secmek yada

Kolay yollar:

Sayet fareniz calismiyorsa yada klavyeyi kullanmak istiyorsaniz asagidaki kisa yollardan faydalanabilirsiniz.

<ctrl>+<esc> – Baslangic menusunu acar

Daha sonra klavyedeki ok tuslari ile yukari asagi, sola saga hareket edip istenilen nesnenin uzerinde <enter> tusuna basilabilir.

<alt>+<F4> – Acik olan pencereleri kapatir

sayet bu tus kombinasyonuna acik pencere yokken (masa ustunde iken) basarsaniz bilgisayari kapatirsiniz.

Uzun dosya isimleri

Windows 95/98 255 karaktere kadar olan dosya isimlerini destekler. Ancak windowsun uretici firmasi microsoft 50 den uzun karakterdeki dosyalarin kullanilmamasini tavsiye etmektedir.

Baslangic Menusu – Start Menu

Windowsun en cok kullanilan menusudur. Ismi, windowstaki programlari baslatmasindan gelmektedir. Bu menu altinda 3 ayri simge tipi ile karsilasabilirsiniz. Bunlar asagida listelenmis ve anlatilmistir.

Bu resim, secili olan menunun altinda baska menuler oldugunu gosterir.

…        Sayet uc noktayi goruyorsaniz, bu bir uygulama degil bir diyalog ekranini belirtir. Bu nesneye bastiginizda karsiniza ilgili islemleri yapmak icin bir diyalog ekrani gelecektir.

(bos) Nesnenin bir uygulama oldugunu ve tiklandiginda bir programin calisacagini belirtir.

Help – Yardim

Windows 95/98 kendi icinde bir yardim mekanizmasina sahiptir. Herhangi bir konuda yardim almak icin bu secenek kullanilabilir. Yardima girmek icin sirasiyla “Start” – “Help” secenekleri tiklanmalidir.

Screen Properties – Goruntu Ozellikleri

Windowsun gorunumunu degistirmek icin kullanilan diyalogdur.

Background – Arkaplan:

Arkaplan, surekli olarak gormekte oldugunuz masaustunuze etkili bir gorunum kazandirmak icin kullanilabilecek bir alandir. Buraya eklenen her resim sistemin biraz daha yavaslamasina sebep olmaktadir.



Screen Savers – Ekran Koruyucu:

Ekran koruyucular, resimlerin ekranda iz birakmalarini engellemektedir. Ayrica siz bilgisayarinizi acik biraktiginizda ekraninizdaki bilgileri de saklamaktadir. Secmis oldugunuz sure dolunca ekran koruyucu devreye girer ve belirlenen sifre girilene kadar ekrani korur.



Appearance – Gorunum:

Bu sekme ile, ekrandaki menulerin, butonlarin cubuklarin ve diger windows elemanlarinin renkleri ve gorunumleri degistirilebilir. Yazilarin okunabilirligini etkileyecek secimler yapmaktan kacininiz.

Settings – Ayarlar:

Burasi tecrubeli kullanicilar disindakilere tavsiye edilmemektedir. Genel olarak ekranin boyutlarini be yazilarin buyukluklerinin ayarlanabilcegi bir sekmedir. Windows 98 ve ustu surumlerde birden fazla monitoru ayni anda kullanma imkani sunulmaktadir.

Date and Time – Tarih ve Zaman ayarlari:

Sayet bilgisayarin saat veya tarihi yanlissa bu ekrandan duzeltebilirsiniz.

Ekranin solundaki takvimi kullanarak dogru gun, ay ve yili secin. Dijital olarak saati gosteren yazi kutusuna farenin sol dugmesini kullanarak gecip, saati degistirmeniz mumkundur. Ayrica bu yazi kutusunun kenarindaki yukari asagi oklar ile saati arttirmaniz veya azaltmanizda mumkundur. Butun ayarlarin dogru oldugundan emin olduktan sonra OK – tamam, dugmesine basip bu ekrandan ayrilabilirsiniz.

Windows Explorer – Windows Gezgini

Asagidaki kisayol kullanilarak acilir:

Windows Explorer (windows gezgini) klasorler arasinda hareket etmek, dosyalari kopyalamak, tasimak veya silmek icin kullanilabilir. Ayrica disket islemleri de bu program kullanilarak yapilabilir.

Ekranin sol tarafinda agac gosterimi denilen bir yapi gosterilmektedir. Bu bolum sayesinde klasorler arasinda hizlica hareket edilebilir. Bu bolumde sadece klasorler bulunur, dosyalar bulunmaz.

Ekranin sag tarafi, sol tarafindan secilmis olan klasorlarin icerigini gosterir.

Klasor ve dosyalar, basit bir sekilde suruklenerek istenilen yere goturulebilir..

Klasor veya dosyalari silmek icin, istenilen elemanlar secildikten sonra klavyeden <delete> tusuna basilabilir, veya bir elemanin ustunde sag tusa tiklanip cikan menuden <delete> (sil) secilebilir.

Uyari: Disketten silinen dosyalar, geridonusum kutusuna(recycle bin) gitmez!

Bir dosya veya klasorun ismini degistirmek icin, ilgili elemana sag tusla tiklanip, cikan menuden rename (yeniden adlandir) secilebilir. Bu secimden sonra klavyeden yazilanlar yeni isim olarak yerlestirilecektir.

Recycle Bin – Geri donusum kutusu:

Silinen dosyalarin gitti yerdir. Hata sonucu silinme ihtimaline karsi boyle bir onlem alinmistir. Sayet silinen elemanlardan eminseniz, ve birdaha geri getirmeyi dusunmuyorsaniz, geri donusum kutusunu bosaltabilirsiniz. Aksi takdirde, geri donusum kutusunda da bu dosyalar yer tutmaktadir.

Masaustundeyken geridonusum kutusuna (recycle bin) sag tus ile tiklayin, cikan menude asagidaki secenekleri goreceksiniz:

·Geri donusum kutusundaki elemanlari gormek icin open(ac) secilir.

·Geridonusum kutusunu bosaltmak icin “Empty Recycle Bin”

·Birkac dosyayi geridonusum kutusundan da silmek icin bu elemanlari secip <delete> sil tusuna basilabilir.

Bazi elemanlar geri getirilmek isteniyorsa, geri donusum kutusuna girilip ilgilie elamanlar secildikten sonra farenin sag tusundan cikan menuden, restore (geri getir) secilebilir.

Find – Bul?

Start menusunde bulunan bu kullanisli diyalog ile bilgisayarimizda bulunan dosyalari aramamiz mumkundur. Daha onceden calistiginiz ancak ismini yerini unuttugunuz bir dosyayi bulmak istiyorsaniz, buradan aratabilirsiniz.

Diger Faydali Bilgiler:

Bilgisayarda kullanilan bilgi-olcu birimleri asagida siralanmistir:

Bit: binary(ikilik sistemdeki) her bir veri.(0 veya 1 olan bilgi birimi, bilgisayarda hersey 0 ve 1 lerden ibarettir)

byte: 8 bitten olusan olcu birimi. (ornegin 00101110 bir byte olusturur cunki 8 bitten olusan bir bilgi icermektedir) windows sisteminde 8 bit bir harf ifade eder. Dolayisiyla 28 adet harf olabilir. Gercektende 256 karakterden olusan ascii karakter seti kullanilmaktadir.

1 kilo byte = 1024 byte

1 mega byte = 1024 kilo byte (kb)

1 giga byte = 1024 mega byte (mb)

1 tera byte = 1024 giga byte (gb)

bilgisayarda hersey ikilik duzlemde oldugu icin 210= 1024 yapar. O yuzden onar onar artmaz, 1024 sayisi buradan gelir.

Bilgi-olcum birimlerini daha iyi anlamak icin ornegin bir disket 1.44 megabyte bilgi alabilir, veya bir cd (compact disc) 720 megabyte, veya bir dvd 4.8 gb bilgi alabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir