Özetleme Fonksiyonları (Hash Function)

Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Özetleme fonksiyonlarının çalışma şekli, uzun bir girdiyi alarak daha kısa bir alanda göstermektir. Amaç girende bir değişiklik olduğunda bunun çıkışa da yansımasıdır.

Buna göre özetleme fonksiyonları ya veri güvenliğinde, verinin farklı olup olmadığını kontrol etmeye yarar ya da verileri sınıflandırmak için kullanılır.

Anlaşılması en basit özetleme fonksiyonu modülo işlemidir. Buna göre örneğin mod 10 işlemini ele alalım, aşağıdaki sayıların mod 10 sonuçları listelenmiş ve gruplanmıştır:

Sayılar: 8,3 ,4,12,432,34,95,344,549,389,2339,349,54,81,17,62,94,67,44,9

Demet (Buket, Bucket) Sayılar
0
1 81
2 12 432 62
3 3
4 4 34 344 54 94 44
5 95
6
7 17 67
8 8
9 389 2339 349 9

Kısaca yukarıdaki sayıların hepsi 1 haneli bir sayıya özetlenmiştir. Örneğin 81 -> 1, 344 -> 4 gibi. Elbette aynı sayıya özetlenen birden fazla sayı bulunmaktadır. Bu duruma çakışma (collusion) adı verilmektedir.

Özeteleme fonksiyonlarının ingilizcesi olan Hash kelimesinin kökü arapçadan girmiş olan haşhaş kelimesi ile aynıdır. Ve insan üzerinde yapmış olduğu deformasyondan esinlenerek hash function’a giren bilgilere yapmış olduğu deformasyondan dolayı bu ismi almıştır.

Bazı özetleme fonksiyonları aşağıda listelenmiştir:

Özetleme fonksiyonlarının (hashing functions) kullanıldığı bazı güvenlik teşrifatları (protocols)

Özetleme fonksiyonlarının (hashing functions) kullanıldığı bazı veri iletişim şekilleri

Bu yazıyı beğendiyseniz, başkalarının da ilgisini çekebilirsiniz:


623 views

2 responses to “Özetleme Fonksiyonları (Hash Function)”
  1. solnishka says:

    Sınır değerinin bv = (10110)2 , k değerinin 5 olduğu
    bir doğrusal kırım tablosunda (linear hash
    table), birincil bölgede kaç tane kova (bucket)
    vardır?
    A) 5 B) 22 C) 32 D) 54 E) 76

    cevabınızı bekliyorum vakit ayırıp cevapladığınız için minettarım..

  2. Sorunuzun cevabı ne yazık ki buradan verilse bile anlaşılamayacak kadar uzun. Ayrıca sitede doğrusal kırım tablosu ile ilgili yazı daha önce yayınlamamışım. Bu yüzden yeni bir yazı yazıp sitede yayınlıyorum, sizin cevabınızı da bu yazının sonunda veriyorum. Biraz geç saatte yazdığım için ufak hatalar olabilir umarım yardımcı olur:

    http://www.bilgisayarkavramlari.com/2011/04/01/dogrusal-karim-linear-hashing/

Leave a Reply


- 1 = iki

Benzer Yazılar:

Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Özetleme Fonksiyonları (Hash Function)' isimli yazı 26 May 2008 tarihinde, saat: 19:52 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam623 defa okunmuştur.

Benzer yazıları algoritma analizi (teory of algorithms), Automata (otomatlar, özdevinirler), Bilgisayar Kavramları, Bilgisayar Matematiği, Dosya Organizasyonu (File Organisation), Programlama Dilleri, Veri Güvenliği(Cryptography), Veri Tabanı (Database), veri yapıları, yapay zeka (artificial intelligence) kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


Category: algoritma analizi (teory of algorithms), Automata (otomatlar, özdevinirler), Bilgisayar Kavramları, Bilgisayar Matematiği, Dosya Organizasyonu (File Organisation), Programlama Dilleri, Veri Güvenliği(Cryptography), Veri Tabanı (Database), veri yapıları, yapay zeka (artificial intelligence)