• Bağış
  • Graf (Şekil, Graph)


    Yazan: Şadi Evren ŞEKER

    Bilgisayar dünyasında bulunan ve gerçek hayatta çeşitli sebeplerle karşılaşılan yapıları temsil amacıyla kullanılan şekillerdir.

    Örneğin bir bilgisayar ağını, karakenarları haritasını veya bir karar ağacını graflar kullanarak temsil etmek mümkündür.

    Bilgisayar bilimleri çeşitli uygulamalarda karşılaşılan bu yapıları ifade etmek için çeşitli matematiksel ve görsel yöntemlerden faydalanır.

    Buna göre bir grafta bulunan varlıklar düğümler ile ifade edilmekte, bu varlıklar arasındaki ilişkiler ise graftaki kenarlar ile ifade edilmektedir.

    Grafları kenarların yönlü olup olmamasına göre, yönlü graflar ve yönsüz graflar olarak ikiye ayırmak mümkündür. Ayrıca kenarların değer almasına göre değerli graflar veya değersiz graflar isimleri verilebilir.

     graf2.jpg

     Örneğin yukarıdaki grafta 4 düğümden ve 4 kenardan oluşan bir graf gösterilmektedir. Bu grafı G= ({A,B,C,D} , {(A,B),(A,C),(C,D),(A,D)}) şeklinde ifade etmek mümkündür. Dolayısıyla graflar G= (V,E) şeklinde yanı düğümler ve kenarlar şeklinde yazılmaktadır.

    Benzer Yazılar:

    Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Graf (Şekil, Graph)' isimli yazı 01 Aug 2008 tarihinde, saat: 20:16 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam 1679 defa okunmuştur.

    Benzer yazıları Automata (otomatlar, özdevinirler), graf teorisi (graph theory, çizge kuramı) kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


    Category: Automata (otomatlar, özdevinirler), graf teorisi (graph theory, çizge kuramı)
    10 responses to “Graf (Şekil, Graph)”
    1. [...] grafta bulunan kenarların yön bildirmemesi durumunda bu grafa yönsüz graf denilir. Bu durumda iki [...]

    2. [...] Bir grafın kenarlarının yön belirtmesi durumunda bu grafa yönlü graf adı verilir. [...]

    3. [...] graf üzerinde bir veya daha fazla düğümden ve kenardan geçen rotaya verilen isimdir. Örneğin [...]

    4. [...] grafikte bulunan düğüm ve kenarlardan sadece bir kısmını içeren grafa verilen isimdir. Her altgraf da [...]

    5. [...] graftaki bütün düğümleri diğer bütün düğümlere bağlayan bir kenar bulunuyorsa bu graflara bağlı [...]

    6. [...] graftaki bir döngünün başlangıç ve bitiş düğümleri olan düğümü dışındaki bütün [...]

    7. [...] graf şayet bağlı grafsa ve hiç döngü içermiyorsa bu grafa ağaç adı [...]

    8. [...] grafta bulunan bütün düğümleri diğer bütün düğümlere bağlayan birer kenar bulunuyorsa bu grafa [...]

    9. [...] Graf teorisinde her iki düğümü birbirine bir kenar ile bağlanmış alt graflara verilen isimdir. Örneğin aşağıdaki grafikte bir klik kırmızı çizgiler ile işaretlenmiştir. Buna göre {A,B,C,D} alt grafı bir kliktir. [...]

    10. meryem says:

      ya bu süper bi açıklama ödevimi yapmaya yardımcı oldunuz teşekkürler

    Leave a Reply