Seçerek Sıralama (Selection Sort)


Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Verinin hafızada sıralı tutulması için geliştirilen sıralama algoritmalarından (sorting algorithms) bir tanesidir. Basitçe her adımda dizideki en küçük sayının nerede olduğu bulunur. Bu sayı ile dizinin başındaki sayı yer değiştirilerek en küçük sayılar seçilerek başa atılmış olur.

Sıralanmak istenen verimiz:

5,7,2,9,6,1,3,7

olsun. Bu verilerin bir oluşumun(composition) belirleyici alanları olduğunu düşünebiliriz. Yani örneğin vatandaşlık numarası veya öğrenci numarası gibi. Dolayısıyla örneğin öğrencilerin numaralarına göre sıralanması durumunda kullanılabilir.

Seçerek sıralamanın çalışması yukarıdaki bu örnek dizi üzerinde adım adım gösterilmiştir.

0. adım: başlangıç adımı i=0 olarak ata.

1. adım: dizideki i. sırasından sonraki en küçük sayının yerini bul. Bu dizideki en küçük sayı 1′dir ve 5. sıradadır.

2. adım dizinin i. sırasındaki sayıyı bu en küçük sayı ile yer değiştir: 1,7,2,9,6,5,3,7

3. adım : i’yi bir arttır ve 1. adıma git.

Dolayısıyla 3. adımdan sonra i=1 olacak ve sonra ilk sayı olan 1 atlanaraka kalan sayılar olan 7,2,9,6,5,3,7 sayıları arasından en küçük sayı bulunur. Bu sayı 2′dir ve sırası da 2dir. sıradaki sayı olan yerdeki sayı ile yer değiştirir ve sonuç : 1,2,7,9,6,5,3,7 olarak bulunur.

Artık i değeri 2dir ve bu sayıdan itibaren en küçük sayı 7,9,6,5,3,7 arasında aranır. bulunan 3′ün sırası 6′dır. Bu sayı da sıradaki yerini alır ve sonuç : 1,2,3,9,6,5,7,7 olur. Bu işlem böylece devam eder ve dizinin değişimi aşağıda gösterilmiştir:

1,2,3,5,9,6,7,7

1,2,3,5,6,9,7,7

1,2,3,5,6,7,9,7

1,2,3,5,6,7,7,9

olarak bulunur.

Bu işlemi yapan örnek bir JAVA kodu aşağıda verilmiştir:

public static int [] selectionsort(int [] A,int n)
  {
    int tmp;
    int min;

    for(int i=0; i < n-1; i++)
    {
      min=i;

      for(int j=i; j < n-1; j++)
      {
        if (A[j] < A[min]){

          min=j;
        }

      }
        tmp=A[i];
        A[i]=A[min];
        A[min]=tmp;
    }
    return A;
  }

Yukarıdaki örnek kodda iki döngü iç içe yazılarak içteki döngüde en küçük sayı bulunmuş, dıştaki döngüde ise bu işlemin her seferinde yenilenmesi sağlanmıştır.

Bu algoritmanın karmaşıklığı O(n2) ‘dir çünkü her adımda n sayı işlenmekte ve bu işlem n kere tekrar edilmektedir.


« Hızlı Sıralama Algoritması (Quick Sort Algorithm)   |   Sıralama Algoritmaları (Sorting Algorithms) »



Yorumlar

Kullanıcı girişi yaparak ya da zorunlu olan * alanlarını doldurarak yorum yapabilirsiniz.

İsminiz *

Email adresiniz *

Web siteniz

Mesajınızı buraya yazabilirsiniz:

Bu Yazı Hakkında

Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Seçerek Sıralama (Selection Sort)' isimli yazı 09 Aug 2008 tarihinde, saat: 22:35 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam 2942 defa okunmuştur.

Benzer yazıları JAVA, algoritma analizi (teory of algorithms), veri yapıları kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


Yazarın Kitabı

Bu yazının yazarı Şadi Evren ŞEKER'in son çıkan kitabı "Programlama ve Veri Yapılarına giriş (C, C++ ve JAVA ile)" hakkında bilgi almak için Buraya tıklayabilirsiniz.
Eklenen Son Yazılar
Yapılan Son Yorumlar
Yakın Yazılar
Bağlantılar