Imgecik Azaltma (Pixel Reduction)


Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Bilgisayar bilimlerinde resim işleme sırasında bir resmin imgecik miktarını azaltmayı hedefleyen algoritmadır. Amaç bir resmin boyutunu azaltmaktır. Örneğin resmin boyutları yarıya indirilecekse resimdeki her 4 imgecikten (pixel) bir tanesinin seçilmesi söz konusudur.  Temel olarak imgecik tekrarlama (Pixel Replication) işleminin tam tersidir. Resim küçülürken doğal olarak veri kaybı olmaktadır. Bunun anlamı resim küçülürken bazı imgecik bilgileri kaybedilmektedir.

Bu durumu aşağıdaki PBM formatındaki resim üzerinden anlamaya çalışalım:

............
............
..XXXXXX....
.XXXXXXXX...
XX......XX..
XX......XX..
XXXXXXXXXX..
XXXXXXXXXX..
XX......XX..
XX......XX..
XX......XX..
XX......XX..
XX......XX..
XX......XX..
............
............

Yukarıda verilen resim 12×16 boyutlarındadır. Bu resmin boyutlarını yarı yarıya küçültmek istersek aşağıdaki resmi elde ederiz:

......
.XXX..
X...X.
XXXXX.
X...X.
X...X.
X...X.
......

Yukarıdaki yeni küçültülmüş olan resim gösterilmiştir. Bu yeni resimde dikkat edilirse bazı bilgiler kaybedilmiştir. Örneğin orjinal resimdeki 4. satırın 2. imgeciği yeni küçültülmüş resimde kaybedilmiştir. Hangi imgeciğin kaybolduğunu anlamak için resmin imgecik tekrarlama ile (image replication) geri büyültülmesi yeterlidir.


« İmgecik Tekrarlama (Pixel Replication)   |   Tuz ve Biber Gürültüsü (Salt and Pepper Noise) »



Yorumlar

Kullanıcı girişi yaparak ya da zorunlu olan * alanlarını doldurarak yorum yapabilirsiniz.

İsminiz *

Email adresiniz *

Web siteniz

Mesajınızı buraya yazabilirsiniz:

Bu Yazı Hakkında

Bilgisayar Kavramları üzerinde şu anda okumakta olduğunuz 'Imgecik Azaltma (Pixel Reduction)' isimli yazı 20 Dec 2008 tarihinde, saat: 02:40 'de Şadi Evren ŞEKER tarafından gönderilmiş, toplam 482 defa okunmuştur.

Benzer yazıları Resim İşleme (Image Processing) kategorilerinden okuyabilirsiniz. Yazar ile irtibat kurmak için email gönderebilirsiniz. Yazıya yorum yapabilir ya da yapılan yorumları RSS 2.0 ile takibe alabilirsiniz.


Yazarın Kitabı

Bu yazının yazarı Şadi Evren ŞEKER'in son çıkan kitabı "Programlama ve Veri Yapılarına giriş (C, C++ ve JAVA ile)" hakkında bilgi almak için Buraya tıklayabilirsiniz.
Eklenen Son Yazılar
Yapılan Son Yorumlar
Yakın Yazılar
Bağlantılar