Yazan : Şadi Evren ŞEKER

Milattan sonra 4. Yüz yıllarda brahman alimlerinden Vatsyayana tarafından yazılan ve milattan önce 4. Yüz yıllarla kadar dayanan çeşitli kitabelere dayanan kama-sutra isimli kitapta belirtildiğine göre bir kadının 64 ayrı sanatta kendisini geliştirmesi gerekir.

Günümüzde tahmin edilmesi kolay olabilecek, yemek pişirmek, dikiş dikmek ve parfüm hazırlamak gibi bazı yeteneklerin dışında ayrıca günümüzde tahmin edilmesi, akla gelmesi kolay olmayan kitap ciltlemek, satranç oynamak veya halı dokumak gibi bazı yeteneklerde bu kitapta belirtilen ve bir kadının taşıması gereken üstün melekelerdendir.

Kitapta ayrıca 45. Sırada bulunan mlecchita-vikalpa isimli kabiliyet bir kadının kazanması gereken önemli özelliklerden birisini de gizli (şifreli) yazı yazabilme yeteneği olarak belirtir.

Kitapta tavsiye edilen yöntemlerde birsi ise, harflerin ikili olarak eşlenmesi ve karşılık gelen harfle yer değiştirmesidir.

Bu şifreleme yöntemi aslında yer değiştirme şifrelemesinin (substitution cipher) özel bir hali olarak düşünülebilir. Basitçe alfabedeki harfler ikili ikili eşlenir ve ardından karşılığı olan harf seçilerek şifreli metin oluşturulur.

Örneğin aşağıdaki şekilde eşlenmiş bir alfabeyi ele alalım:

E M
D N
J P
K W
F R
L U
A Q
H V
G X
I S
C T
B Z
O Y

Yukarıdaki bu eşlemeye göre açık mesajdaki (plain text) bir E harfi, şifreli mesaj üretilirken bir M harfi olarak geçecektir. Aynı durumda M harfi de E harfi olarak çevrilecektir.

Örnek metin olarak “sadi evren seker” mesajını şifrelemek istersek

“IQNS MHFMD IMWMF”

Mesajını karşılık olarak buluruz.

Örneğin bu çevrimdeki ilk harf olan S harfi yerine I harfi ve A harfi yerine Q harfi ve D harfi yerine N harfi ve I harfi yerine de S harfi konulmuş ve şifreleme sistemi bu şekilde devam etmiştir.

Sistemdeki herhangi bir harfin şifrelenmesi için tabloda bu harf bulunur ve karşılığı olan harf şifreli metinde yerine yazılır.

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir