Yazan : Şadi Evren ŞEKER

 

Bilindiği üzere bilgisayarlar insanlara göre çok daha hızlı işlemler gerçekleştirebilmektedir örneğin toplama çarpma gibi matematiksel işlemler insanlara göre çok daha hızlı yapılabilmektedir. Ancak bazı işlemlerin gerçekleştirilmesi sırasında bilgisayarlarda modelleme sorunu ortaya çıkmaktadır. Yani her problem matematiksel yöntemlerle modellenememekte bunun sonucu olarak da bilgisayarların işlem gücü insanlara göre verimsiz kullanılmaktadır. Örneğin ilk okul çağındaki bir insan basit bir kedi ve köpek resmini birbirinden çok kısa sürede ayırabilmekte ve kendisine verilen resimleri doğru olarak sınıflandırmaktadır. Benzeri bir işlem için bilgisayarlarda çok uzun işlem süreleri gerekmektedir.

Yapay sinir ağlarının çıkışı tam da bu noktaya denk gelmektedir. Yani bu çalışma konusunun amacı çeşitli sebeplerle insanların bilgisayarlardan daha hızlı yapabildiği işlemleri, bilgisayarların da benzer hızlarda yapabilmesi için yeni modeller geliştirmek ve bilgisayarların işlem gücünü verimli olarak kullanmaktır.

Yapay sinir ağları çalışmaları, bilgisayar mühendisliğinin bir alt disiplini olan yapay zekanın çalışma alanına girmektedir. Bu disiplinde insan beyni ve beyinde bulunan nöronların çalışmalarını taklit etmek hedeflenmektedir.

İnsan beynine benzer bir çalışma şekli bulunduğu ve bunu taklit eden bir disiplin olduğu için “Yapay” sinir ağları  (Artificial Neural Network) olarak da adlandırılmakta olan çalışma bazı kaynaklarda sadece sinir ağları (neural network) olarak isimlendirilmektedir.  Bu isim karışıklığının sebebi yapılan çalışmanın yapay olup olmamasıyla ilgili felsefi bir tartışmadan öte olmayıp bu site ve bu sitedeki konularla ilgili değildir. (Daha çok bilim tarihi veya bilim felsefesi konularında benzeri tartışmaya cevaplar aranabilir (örneğin “What is an artifact” sorusunun cevabının aranması gibi)). Bu sitede iki isim de yeri geldiğinde özgürce kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir